Claude Cahun

 

In 2013 deed ik  onderzoek naar Claude Cahun  voor mijn master scriptie kunstgeschiedenis aan de Uva  (1894-1954) Zij was een Franse Surrealistsche, kunstenares, fotograaf en schrijver. Haar werk was zowel persoonlijk als politiek. Ook behoorde ze tot de tweede lichting van de “Nieuwe Vrouw” rond het jaar 1920 in Parijs.

Hier kunt u de gehele  scriptie downloaded  VENUS VELDHOEN – CLAUDE CAHUN

De Franse kunstenares en schrijfster Claude Cahun werd in oktober 1894 geboren als Lucy Schwob in Nantes. Cahun was de dochter van een bemiddelde joodse krantenuitgever, maar had toch een ongelukkige jeugd. Claude was een nicht van de symbolistische schrijver Marcel Schwob.

Op 15-jarige leeftijd werd Claude Cahun verliefd op haar stiefzuster Suzanne Malherbe. Het tweetal zou tot de dood van Claude onafscheidelijk zijn. Zij studeerde in Oxford en Parijs. Aan de Sorbonne studeerde ze filosofie en kunstgeschiedenis.

Na haar studie woonden Claude en Suzanne samen in Parijs. Claude Cahun werd anarchiste en provocatrice. Ze schreef, fotografeerde en trad op als comédienne. Zij schreef artikelen voor verschillende tijdschriften. Haar beeldende kunst bestond vanaf 1914 uit zelfportretten, waarop zij zichzelf afbeeldde met maskers en gevarieerde kleding.

Aveux non avenus

In 1930 verscheen bij uitgever Carrefour het autobiografische “Aveux non avenus” met fotowerk van Claude en Suzanne Malherbe. Suzanne nam in deze uitgave het pseudoniem Marcel Moore aan.

In de jaren dertig raakte Claude Cahun een jaar lang betrokken bij het werk van de communistische partij. In 1932 ontmoette ze de surrealisten. Met André Breton en Georges Bataille deed Claude vanaf 1935 mee aan de acties van “Contre Attaque”.

In 1936 wijdde het periodiek Cahier d’art een speciaal nummer aan haar expositie van surrealistische objecten. Voor de uitgave “Le Coeur de Pic” (1937) van de dichteres Lise Deharmes maakte Cahun foto’s. In 1937 vestigden Claude Cahun en Suzanne Malherbe zich op het eiland Jersey.

cc

 

In 2013 I wrote my master thesis on Claude Cahun (25 October 1894 – 8 December 1954)

Writer, photographer, lesbian; revolutionary activist, surrealist, resistance fighter – Cahun witnessed the birth of the Paris avant-garde, lived through two World Wars and, risked death by inciting mutiny on Nazi-occupied Jersey. And yet, she’s until recently been merely a peripheral figure in these world-shaping events, relegated by academics to the footnotes in the history of art, sexual politics and revolutionary movements of the last century.

Now more so than ever, Cahun demands a significant presence in the history of surrealism and the avant-garde – even, in the canon of early twentieth-century literature. Indeed her one major book, “Disavowals”, is a masterpiece of anti-memoir writing.

 

Photo: Claude Cahun portrait Jacqueline Lamba

Foto: Claude Cahun

 

 claude-cahun-121

Foto: Claude Cahun

Help mij bij het bekostigen van de drukkosten van de monografie van mijn werk

Ik kom in november uit met een monografie bij uitgever Lecturis, waarin ik een selectie van ongeveer 150 portretten laat zien die ze ik de afgelopen 30 jaar heb gemaakt.

Zo'n 2 jaar geleden ben ik al tussen de bedrijven door gaan brainstormen en samenwerken met de fantastische ontwerper Eva van der Schans. Zij heeft een werkelijk prachtig ontwerp gemaakt voor het boek waar ik enorm blij mee ben. Onze samenwerking is erg fijn daar we beiden werken vanuit de ambacht van ons vak. Het prachtige poëtische voorwoord is geschreven door van Leo Divendal! En er is een interview met mij door Naomi Heidinga! Het boek heeft als doel om de portretten in een nieuwe context te plaatsen door tijd en plaats te negeren en de focus te leggen op de onderlinge interactie tussen de geportretteerden. Hierdoor ontstaat een ritmische beeldenreeks die de verschillende culturen, contrasten tussen overdaad en schaarste, overleven en schoonheid, kleurexplosies en zwart-wit en de kracht van kwetsbaarheid benadrukt.

Bekijk het project op voordekunst.
ik doe mee!

This will close in 0 seconds